Boekpagina

Groepen

Groepen zijn een belangrijk deel van GreenAct omdat ze samenwerken en het effectief en eenvoudig delen van informatie mogelijk maken. Hier vind je wat voor groepen er op GreenAct zijn, hoe je een groep maakt en hoe je groepen kan vinden.

Structuur van een groep

De algemene structuur van een groep, die voor alle groepstypen gelijk is, is als volgt:

 • Stream: hier vind je alles wat er momenteel in je groep gebeurt, of het nu gaat om nieuwe inhoud, opmerkingen, evenementen of leden. De meest recente activiteit verschijnt altijd bovenaan de activiteitengeschiedenis. Je kunt ook rechtstreeks in de activiteitengeschiedenis een bericht schrijven ("Vertel uw groep iets"), en ook rechtstreeks reageren op de activiteiten van andere groepsleden.
 • Info: Hier vindt je een korte beschrijving van de groep om een ‚Äč‚Äčindruk te krijgen van wat de leden van deze groep doen. Je kunt hier ook de contactpersoon van de groep zien: de persoon die je kan benaderen als je vragen hebt. Je kunt deze informatie ook zien als je nog geen lid bent van de groep. 
 • Evenementen: Hier vind je alle evenementen die relevant zijn voor deze groep of specifiek voor deze groep zijn gemaakt.
 • Topics: Hier vind je alle inhoud die in deze groep is gemaakt.
 • Leden: Hier vind je een overzicht van alle leden van de groep. Als je een groepsbeheerder bent, heb je ook de optie om "leden te beheren". Afhankelijk van de groepsinstellingen verschillen ook de opties voor het toevoegen van leden. Je kunt ze uitnodigen, direct toevoegen of ze de optie geven om groepslidmaatschap aan te vragen.

 

Lid worden van een groep & deze verlaten

Je hebt een GreenAct account nodig om lid te kunnen worden van een groep. Er zijn verschillende manieren om lid te worden, afhankelijk van het groepstype en de instellingen.

 • Direct lid worden: dit is mogelijk als je onder de beknopte informatie over de groep een oranjekleurige "Join"-knop ziet. Er wordt om een ‚Äč‚Äčbevestiging gevraagd en dan ben je lid van de groep.
 • Lidmaatschap aanvragen: Als de groep een gesloten groep is, moet je eerst lidmaatschap aanvragen. Afhankelijk van de instellingen van de groep kun je a) een verzoek tot deelname doen via de bijbehorende oranje knop, die vervolgens wordt goedgekeurd of afgewezen door de groepsleiding, of b) de groepsbeheerder: in een "priv√©bericht" sturen " via hun profiel en deze persoon vragen om je toe te voegen. Via het tabblad "Info" kan je achterhalen wie de groepsbeheerder is.
 • Op uitnodiging: Aan sommige groepen, zoals onzichtbare groepen, kun je alleen worden toegevoegd op uitnodiging van de groepsleiding. Je kan je ontvangen uitnodigingen voor groepen en evenementen beheren via "Uitnodigingen". Als je een uitnodiging accepteert, ben je lid van de groep.

Groep verlaten

Het verlaten van een groep is voor alle groepstypen gelijk. Klik op de pagina van de groep die je wilt verlaten op de oranje knop "Joined" en selecteer vervolgens de optie "Groep verlaten". U wordt gevraagd de actie te bevestigen, omdat de actie niet ongedaan kan worden gemaakt.

 

Groepstypes

Elke groep heeft een specifiek groepstype, dat je moet vaststellen bij het maken van een groep. Het groepstype maakt is bepalend voor de manier waarop gebruikers lid van de groep kunnen worden en voor en de zichtbaarheid van content voor verschillende gebruikersrollen. We onderscheiden de volgende groepstypen:

 • Openbare groep: De inhoud van deze groep is zichtbaar voor iedereen op internet, ook voor gebruikers zonder GreenAct-account. Echter, om inhoud in deze groep te kunnen plaatsen en op content te kunnen reageren, moet je een account hebben en lid zijn van deze groep.
 • Open groep: Deze groepen zijn ‚Äč‚Äčopen voor alle geregistreerde gebruikers op GreenAct, waardoor directe toegang mogelijk is. Als je als geregistreerde gebruiker geen lid bent van de groep, kan je alle inhoud van de groep zien, maar geen eigen evenementen, inhoud en berichten in de groep maken of erop reageren. Wil je de groep actief helpen vormgeven,word dan lid van de groep.
 • Besloten groep: Deze groep is ook afgesloten voor gebruikers geregistreerd op GreenAct, wat betekent dat je lidmaatschap moet aanvragen bij de groepsleiding. Als je niet in de groep zit, zie je alleen de tekst onder het tabblad "Info."
 • Onzichtbare (geheime) groep: Deze groep is onzichtbaar voor alle niet-leden, dwz niet te vinden via bijvoorbeeld een zoekopdracht of met de URL. U kunt alleen voor deze groep worden uitgenodigd - zo bepaalt de groepsbeheerder wie er lid is van deze groep. Dit groepstype kan alleen worden aangemaakt voor Sitebeheer.

!!! Belangrijk: Als je een groep aanmaakt, selecteer altijd 'Flexibele Groep' en vervolgens het groeptype dat je wil gebruiken.

 

Soorten groepen

Naast het groepstype kan aan een groep ook een specifieke groepsvorm worden toegekend. Hierdoor krijgen gebruikers enerzijds snel een indruk van de inhoud van de groep en anderzijds kunnen ze gerichter gevonden worden in een zoekopdracht.

We werken met de volgende soorten groepen:

 • Skillgroep / specialisten team: Dit zijn groepen die gebruikers bij elkaar brengen rondom een gedeelde vaardigheid of rol, zoals bijvoorbeeld het actievoerdersteam. Elke skillgroep heeft een eigen procedure om er bij te kunnen komen. Hier lees je meer over onder de 'info' tab van de groep. Dus wil je in actie komen met Greenpeace, dan moet je hier zijn!
 • Themagroep: Deze groepen zijn georganiseerd rondom een (campagne)thema. Deze groepen worden ingezet om manieren te bespreken waarop je in actie kan komen met Greenpeace of met andere organisaties binnen de beweging of wanneer er relevante workshops etc. zijn. Ook delen we vanuit Greenpeace updates uit de campagnes waardoor jij op de hoogte bent van wat er speelt.
 • Projectgroep: Wanneer er een specifiek project georganiseerd wordt met een deel van een skill- of themagroep, noemen we dit een projectgroep. Een voorbeeld is de actiemakersgroep die bezig is met ludieke acties organiseren rondom Tata Steel.